DOMENENAVN

Din digitale adresse

Hva er domenenavn?

Domenenavn er navnet på et domene, f.eks. gaweb.no eller facebook.com. 

Domene .no hører til Norge, .se til Sverige, .dk til Danmark osv. I tillegg finnes det en rekke generelle domener som ikke er tilknyttet noe land, f.eks. .com .net .org.

Hvem som helst kan eie et domenenavn (f.eks. dittnavn.com), men man må registrere og betale årsavgift for det. Så lenge man betaler den årlige avgiften, så er man eieren og kan bruke domenet til hva man vil. Domenavn som sies opp blir ledig for hvem som helst andre å registrere og bruke til det de vil.

Selve domenenavnet vil ikke fungere til noe som helst av seg selv. For å ha en hjemmeside på domenet trenger man webhotell (server/lagringsplass) og et hjemmesidesystem.

Hvem kan eie et domenenavn?

De fleste generelle domenenavn kan hvem som helst eie, enten som privatperson, som forening eller som firma. Dette gjelder f.eks. .com .net .org .info.

På noen land-domener er det begrensinger i hvem som kan eie det, f.eks. at man må bo i landet eller drive virksomhet der. 

Norske domenenavn (.no) kan registreres av:

  • Privatperson: Over 18 år, ha norsk fødselsnr og adresse. Maks 5 domenenavn pr person.
  • Firma: Må være registrert i Enhetsregisteret, drive reel virksomhet, og ha norsk adresse. Maks 100 domener pr firma.

 

Hva brukes et domenenavn til?

Når du eier et domenenavn kan du ha både hjemmeside (eks www.nordmann.no) og epost (eks ola@nordmann.no) på domenet.

Et domenenavn kan i seg selv ikke brukes til noe, så det må knyttes til et webhotell (dataserver) for å fungere med hjemmeside og epost. 

Privatpersoner har ofte domenenavn for egen epost (eks. fornavn@etternavn.no) og privat/blogg/hobby/familie hjemmeside.

For firma så er domenenavn viktig å registrere på både firmanavnet, varemerker og eventuelle produkter for å sikre at andre ikke registrerer det. I Norge (.no) er det regler for registrering av domener som er firmanavn, varemerker etc, men på andre (f.eks. .com) er det ingen beskyttelse om at andre «tar» ditt varemerke.  

Hvordan registrere domenenavn?

Hos oss er registrering av domenenavn inkludert når du bestiller en pakkeløsning. Ellers tilbyr vi registrering av domenenavn på forespørsel (prisliste).

Ellers finnes det en lang rekke tilbydere av domenenavn, alle med forskjellig pris og utvalg, så vi skal ikke anbefale noen spesielle, men anbefaler deg å velge en leverandør du har tillit til.

Uansett hvem du registrerer domenet hos, så kan det flyttes til andre tilbydere mot et gebyr, og hvis annet ikke er avtalt så kan du ha domenet ditt hos ett firma og hjemmesideløsning fra et annet firma.

Så lenge du passer på å betale årsavgiften for domenet så er det ditt, og du kan selv velge hvor du vil ha det og hva du vil ha på det.